Samen Anders en cd&v hebben bestuursakkoord klaar voor Sint-Katelijne-Waver: “Ambitieus plan voor een levendige, landelijke en toekomstgerichte gemeente”

De nieuwe coalitiepartners Samen Anders en cd&v hebben de voorbije weken hard gewerkt aan hun bestuursakkoord voor de komende zes jaar. Het is een omvangrijk en ambitieus akkoord geworden, met maar liefst 286 maatregelen. “We hebben de voorbije weken niet alleen onze programma’s naast elkaar gelegd, maar ook ons oor te luisteren gelegd bij onze administratie, bij belangrijke partners en verenigingen. Het resultaat is een ambitieuze tekst geworden met concrete maatregelen en antwoorden op heel wat bekommernissen in onze gemeente.”

De ambitie van het nieuw bestuur is helder: ze wil van Sint-Katelijne-Waver een zorgzame, groene en welvarende gemeente maken, die haar eigenheid behoudt en waarbij de inwoners meer betrokken worden. “We hanteren in ons beleid vier heldere principes, die als een rode draad door het bestuursakkoord zijn verweven: samenwerken, verbinden, zorgzaam en toekomstgericht. De gemeente werkt samen en faciliteert, in plaats van dicteert. We gaan in tegen het gif van de polarisering in onze samenleving en zorgen voor een bruisende gemeente waar mensen elkaar ontmoeten. We laten niemand achter en hebben extra aandacht voor wie het moeilijk heeft. En in de beslissingen die we nemen hebben we oog voor de lange termijn, voor onze kinderen en kleinkinderen.”

7 krachtlijnen met 286 maatregelen
Het bestuursakkoord bevat 286 concrete maatregelen die de ambities van het nieuwe bestuur moeten waarmaken. Daarbij worden zeven krachtlijnen naar voor geschoven.

Hieronder volgt een overzicht met telkens een korte opsomming van de belangrijkste maatregelen.

1) Een verbonden, betrokken en participatieve gemeente
We gaan volop de dialoog aan met onze inwoners, ondernemers, verenigingen en andere belangrijke partners. We geven hen de kans om mee te beslissen en voeren een open communicatie. Daarvoor hervormen we onder andere de kernraden, voeren we het systeem in van wijkbudgetten waardoor inwoners zelf kunnen beslissen over investeringen in hun wijk en ontwikkelen extra kanalen voor inspraak. Inwoners worden sneller betrokken bij belangrijke veranderingen in hun omgeving en we vernieuwen onze communicatiekanalen, waarbij we ook meer gebruik maken van de populaire app Whatsapp.

2) Een zorgzame gemeente
We willen onze inwoners zoveel mogelijk ontzorgen en helpen. De jonge mensen die zoek naar een betaalbare woning, de jonge ouders die een plaats zoeken in de kinderopvang, de gezinnen en alleenstaanden die het financieel moeilijk hebben, de senioren die zo lang mogelijk thuis willen wonen… . Daarom behouden we onze gemeentelijke basisscholen en geven hen extra ondersteuning, zodat we blijven zorgen voor kwaliteitsvol onderwijs. We nemen maatregelen tegen pesten op school, maar ook tegen druggebruik bij jongeren. We pakken onverdraagzaamheid tegen mensen uit de LGBTQ+-gemeenschap aan.

We gaan de strijd aan tegen de stijgende armoede in onze gemeente met onder meer het
automatisch toekennen van rechten en tegemoetkomingen, de oprichting van een sociale kruidenier waar mensen terecht kunnen voor basisproducten en een betere begeleiding naar een job. We breiden in samenspraak met het Zorgbedrijf Rivierenland het sociaal restaurant uit naar de kernen. We maken werk van een betere integratie van nieuwkomers via buddyprojecten.

We zetten sterk in op beter toegankelijke voetpaden, bushaltes en gebouwen voor mensen met een beperking en steunen initiatieven die deze mensen laten een zinvolle dagbesteding geven.

We versterken het aanbod aan kinderopvang in onze gemeente door het eigen aanbod te behouden en zelfs uit te breiden, in samenwerking met anderen. Zo maken we werk van een nieuw kinderdagverblijf in Pasbrug op de site van het Oude Loerenboske. We hernieuwen ons label van kindvriendelijke gemeente met onder meer extra en beter onderhouden speelpleintjes, de invoering van speelstraten en de inzet van de “Pretcamionette” (een camionette gevuld met leuk speelmateriaal).

We maken werk van een nieuw jeugdbeleid, dat we uitwerken samen met de jeugdraad. In het nieuwe Gemeenschapscentrum ’t Gewent krijgen ze niet alleen ruimte om veilig te fuiven, maar ook een jeugdhuis waar we plaats geven aan jong artistiek talent in onze gemeente. We ondersteunen ook andere organisatoren om de veiligheid en netheid rond fuiflocaties te verbeteren.

We geven meer mogelijkheden voor mensen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Door hen financieel te helpen, door de regels te versoepelen om hun woning aan te passen, maar ook door de oprichting van een woonzorgteam dat kleine klusjes komt uitvoeren. We zetten ook een team in van vrijwilligers die bij oudere mensen op bezoek gaan die anders dreigen te vereenzamen. We maken de mogelijkheden voor de actieve senior beter bekend en zorgen voor een betere mobiliteit, onder meer via de Mobitwin (voormalige mindermobielencentrale). Dit alles in samenspraak met ons Zorgbedrijf Rivierenland.

We hebben ook aandacht voor het welzijn van onze dieren. We verbeteren onder meer de hondenweides, vuurwerk blijft verboden, we maken het houden van een gezelschapsdier in een sociale woning of het woonzorgcentrum mogelijk en bekijken de mogelijkheid tot tijdelijke opvang voor huisdieren voor wie b.v. naar het ziekenhuis moet.

3) Een ondernemende gemeente
Met 2500 zelfstandige ondernemers hebben meer dan 1 op 10 inwoners een eigen zaak. Ook zij kunnen rekenen op een gemeente die met hen meewerkt, niet tegenwerkt. Zo geven we een nieuwe impuls aan Skwinkel, om onze handelaars in de gemeente nog beter te steunen. We organiseren daarvoor een grote bevraging en maken werk van nieuwe en meer doelgerichte koopevenementen. Met een “horeca-festival” willen we ook onze lokale horeca kans geven hun beste kunnen te tonen. Er komt een actieplan tegen winkelleegstand met wortel- en stok maatregelen. Onze handelskernen worden verfraaid om de winkelbeleving te versterken. Zo wordt onder meer de Lemanstraat en de markt in het centrum aangepakt. Er komt meer sfeerverlichting in onze kernen en ook de kerstverlichting wordt verbeterd.

De land- en tuinbouw is en blijft een cruciale sector in onze gemeente. We richten daarom een expertengroep land- en tuinbouw op en voeren een actievere en bredere communicatie over het landbouwgebeuren in onze gemeente, onder meer via de scholen. We geven jonge land- en tuinbouwers voldoende ontwikkelingskansen in het agrarisch gebied. De voorbije jaren is ook de paardensector sterk gegroeid in onze gemeente. We richten daarom een expertengroep op specifiek gericht op de paardensector. We breiden ook het ruiterpad uit.

4) Een duurzame, klimaatbestendige gemeente
We zijn intussen met meer dan 22.000. Deze bevolkingsgroei zorgt voor kansen en uitdagingen. We willen het landelijk karakter van onze gemeente vrijwaren. Daarvoor maken we een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Open Ruimte, met aandacht voor alle actoren in het open ruimte gebied. We zetten in op natuur- en landschapsherstel en dit op verschillende facetten: betere verbinding tussen onze bossen, versterken van onze beekvalleien en stimuleren van houtkanten. We streven naar 1 boom per inwoner tegen 2030. Om de weerextremen beter op te vangen trekken we volop de kaart van vergroening en ontharding, ook bij eigen grote projecten. We zorgen ook voor een beter opvolging van het onderhoud van de grachten.

Betaalbaar wonen komt steeds meer onder druk. Het woningaanbod moet daarvoor naar omhoog zonder open ruimte op te oberen. Daarom kiezen we voor slimme kernverdichting, verplichten we ontwikkelaars om bij grote projecten voldoende verschillende woontypes aan te bieden en onderzoeken nieuwe woonformules zoals wooncoöperaties of erfpacht. Leegstand van woningen wordt strenger aangepakt, onder meer via de invoering van een systeem van sociaal beheersrecht. We breiden het aanbod aan sociale huurwoningen in onze gemeente uit.

We dragen als gemeente ons steentje bij bij de klimaatuitdaging. We investeren in groene energie en geven onze inwoners de mogelijkheid om mee te participeren. Er komen extra laadpalen voor elektrische auto’s. Duurzaamheid wordt ook een belangrijk criterium bij onze openbare aanbestedingen. En we verminderen het gemeentelijk energieverbruik met onder meer de volledige ver-ledding van onze openbare verlichting.

Er komen ook extra maatregelen om onze gemeente mooier en properder te maken. Zwerfvuil wordt kordater aangepakt, onder meer door de inzet van extra mobiele camera’s en een actieve opsporing van de vervuiler. Tegelijk voorzien we meer openbare vuilbakken. We bouwen de onderhoudskaravaan uit, waardoor elke wijk regelmatig een grondige opknapbeurt krijgt. Om het restafval te verminderen onderzoeken we ook de overschakeling naar het DIFTAR-systeem voor huisvuil.

We vergroenen en verbloemen onze gemeente. In Pasbrug vormen we de site van het (oude) Loerenboske en de jeugdvelden van KGR om tot een nieuw, groen dorpsplein voor de kern Pasbrug-Nieuwendijk.

5) Een bruisende gemeente
Onze gemeente is “vol van leven” en dat willen we zo houden en zelfs versterken. Sport, cultuur, feesten.. er moet ‘voor elk wat wils’ zijn.

We vormen daarvoor ’t Gewent om tot een Gemeenschapscentrum, waar niet alleen gefuifd en gefeest kan worden, maar waar ook culturele activiteiten plaatsvinden. Met extra investeringen willen we de belevingskwaliteit van de nieuwe zaal verhogen. Ook het eigen cultureel aanbod van de gemeente zal verhoogd worden, in samenwerking met onze buurgemeenten.

De gemeente blijft ook eigen evenementen organiseren, zoals de nieuwjaarsdrink of de Boerenmarkt, maar hiervoor richten we een nieuwe, afzonderlijke structuur op die zorgt voor meer samenwerking met b.v. verenigingen en lokale horeca.

Ons sportbeleid wordt meer vraaggestuurd: we kijken meer naar de noden van de bestaande sportclubs en sporters in plaats van zelf te bepalen in welke sporttakken te investeren. Een belangrijke uitdaging wordt de vernieuwing van de zwembaden, die dit jaar 50 jaar oud worden. Hier gaan we na of we de bestaande zwembaden grondig restaureren of één nieuw, groter zwembad zetten, met Vlaamse subsidies. We vernieuwen ook de sporthal Bruultjeshoek en stimuleren kinderen om te sporten na schooltijd via een uitbreiding van het systeem “Sport na School”.

Vele activiteiten en verenigingen steunen op de inzet van vrijwilligers. We willen hen helpen in hun zoektocht naar helpende handen en organiseren jaarlijks een Groot Vrijwilligersfeest.

Onze gemeente kent heel wat uniek erfgoed. We zetten onze parels als de Abdij van Roosendael en de Wintertuin extra in de kijker en creëren erfgoedplekjes in de gemeente waar de geschiedenis van de gemeente naar voor komt. We herstarten de renovatie van de kerk en de pastorij in Onze-Lieve-Vrouw-Waver en geven ook extra aandacht aan ons funerair erfgoed.

6) Een bereikbare en verkeersveilige gemeente
Een veiliger verkeer wordt een absolute topprioriteit voor het nieuwe bestuur. Er komen zware investeringen in nieuwe voet- en fietspaden. We vernieuwen de fietspaden langs de Mechelsesteenweg en de Duffelsesteenweg. Deze legislatuur maken we ook werk van de al lang beloofde heraanleg van de Berlaarbaan en de Bergstraat. We maken ook werk van de heraanleg van de Leliestraat ter hoogte van het nieuwe Gemeenschapscentrum, dat we daarmee in de kern willen trekken. Er komen ook meer alternatieve fietsverbindingen, zoals een fietspad door het Pasbrugbos richting Mechelen of door het Waverwoud richting Centrum. We maken van de gevaarlijke Stationsberg een fietsstraat en zorgen voor een veiligere doortocht van de fietsostrade naast de stationsparking. We zetten ook in op extra snelheidscontroles en -camera’s, op plaatsen waar er een reëel gevaar is.

We evalueren het nieuwe vervoersplan van De Lijn en zoeken naar andere mobiliteitsoplossingen, zoals taxicheques, waar er geen bussen (meer) rijden. We breiden ook het aanbod aan deelwagens en -fietsen uit.

7) Een performante gemeente
Onze inwoners moeten kunnen rekenen op een goede dienstverlening door de gemeente. Daarvoor breiden we het digitaal loket uit, onder meer met een chatrobot. Maar ook fysiek contact blijft belangrijk. Daarom maken we werk van het “vliegend loket”, waarbij we voor sommige handelingen tot bij de burger gaan. We breiden de informatiekanalen uit, met onder meer Whatsapp.

Een goede dienstsverlening krijg je maar met gemotiveerd personeel. Daarom moderniseren we het verloningsbeleid. We houden de gemeentefinanciën gezond, zonder belastingverhogingen.

Inwoners kunnen akkoord nog aanvullen
Samen Anders en cd&v leggen het bestuursakkoord nu voor aan de inwoners. “In de komende weken starten we een grote bevraging op. We geven de kans aan de inwoners om hun opmerkingen te geven en zelf nog extra voorstellen mee te geven. We doen dat online, maar organiseren ook participatiemomenten in elke kern. Zo willen we tot een sterk gedragen beleid komen voor de komende zes jaar. Samen met onze inwoners willen we van onze gemeente een nog leukere plaats maken om te wonen, te leven en te werken.”

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *