“Flappen maken situatie voor fietsers net gevaarlijker”

De SAMEN ANDERS-fractie heeft al meermaals de gevaarlijke situatie aangekaart van het fietspad langs de Berlaarbaan. Er gebeurden al verschillende ongevallen met fietsers die vielen in de diepe strook tussen het fietspad en de rijbaan. “Daarom vroegen we het gemeentebestuur om die strook op te vullen met asfalt,” zegt Tom Ongena, fractieleider van SAMEN ANDERS. “Maar dat weigert het bestuur. In de plaats komt men nu met een maatregel die het probleem alleen maar groter gaat maken. Door het fietspad met flappen te versmallen maak je het fietsers nog moeilijker om
niet te vallen.”


Het fietspad langs de Berlaarbaan ligt er slecht bij. Vooral de diepe strook tussen de rijbaan en het fietspad zorgde al voor verschillende ongevallen, waarbij fietsers moetsen worden overgebracht naar het ziekenhuis. SAMEN ANDERS kaartte het probleem al meermaals aan bij het gemeentebestuur. Zo voerde ze begin januari nog actie waarbij ze alle gevaarlijke putten oplijstte en doorstuurde naar de gemeente. “De enige goede oplossing is om de strook op te vullen met een asfaltlaag. Op die manier werk je de putten weg en maak je het veiliger voor fietsers,” zegt Wim Marnef gemeenteraadslid.


Extra valpartijen
De burgemeester en het gemeentebestuur weigeren echter zo een asfaltlaag aan te leggen. In de plaats kondigt men nu de plaatsing aan van plastieken flappen. “In plaats van de putten weg te werken, gaat men het fietspad nog smaller maken en extra obstakels plaatsen. Deze flappen gaan het probleem niet oplossen maar net groter maken,” zegt Ongena. Hij noemt deze beslissing daarom onbegrijpelijk. “In plaats van het comfort voor fietsers te verhogen, maakt men het hem net moeilijker. Het risco op valpartijen gaat niet dalen, maar stijgen.”

Advies gevraagd?
Ongena zal op de volgende gemeenteraad daarom meer informatie vragen over deze beslissing. “Zo ben ik benieuwd of men advies heeft ingewonnen van de fietsersbond of van de scholen of seniorenverenigingen. Zo niet, zal ik vragen dat men dat alsnog doet. Het lijkt me cruciaal dat men de mening vraagt aan hen die dat fietspad het meeste gebruiken, zoals de schoolgaande jongeren.”

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *