Laat fietsers niet nodeloos wachten aan een rood licht

SAMEN ANDERS vraagt om kruispunten systematisch te voorzien van een verkeersbord dat fietsers recht geeft om af te slaan ondanks een rood licht

Afgelopen gemeenteraad vroeg fractieleider Tom Ongena van oppositiepartij SAMEN ANDERS om de mogelijkheden in de gemeente te bekijken om het fietsverkeersbord B22 verder uit te rollen. Dankzij dit verkeersbord mogen fietsers toch rechts afslaan wanneer ze voor het rood staan. “Er hangt reeds één B22 verkeersbord in onze gemeente maar er zijn nog verschillende andere plaatsen waar fietsers nu onnodig lang moeten wachten voor het rood licht”, aldus Tom Ongena. “We zijn dan ook blij dat het gemeentebestuur de opties om dit verkeersbord te plaatsen gaat bekijken”.

Sint-Katelijne-Waver heeft in het verleden al heel wat stappen gezet om een fietsvriendelijke gemeente te zijn. Denk maar aan de inrichting van fietsafspreekplaats ‘De Remblok’ voor fietsende scholieren of de verschillende fietsstraten die tijdens de vorige legislatuur ingericht werden in de gemeente. Oppositiepartij SAMEN ANDERS wil de fietsvriendelijkheid nog verhogen en vraagt nu om het verkeersbord B22 verder uit te rollen in de gemeente. Hierdoor mogen fietsers aan een verkeerslicht altijd, dus ook wanneer het licht op rood staat, rechtsaf fietsen op voorwaarde dat ze voorrang verlenen aan voetgangers of andere weggebruikers.

Waar?

Momenteel is er één plaats in onze gemeente waar reeds een verkeersbord B22 hangt, namelijk aan de Berlaarbaan om af te slaan naar de Wolvenstraat. “Er wordt dus amper gebruik gemaakt van deze mogelijkheid om het fietscomfort te verhogen”, aldus Ongena. “Nochtans zijn er meerdere  kruispunten in onze gemeente waar dit mogelijk is. Denk maar aan het kruispunt op de Liersesteenweg met de Lange Zandstraat en de Clemenceaustraat of aan het kruispunt ‘Het Sterreke’ in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Dit zijn maar enkele voorbeelden van kruispunten waar we met een kleine aanpassing onze gemeente nog aantrekkelijker kunnen maken voor fietsers”, stelt Ongena.

Mogelijkheden worden bekeken

Het gemeentebestuur reageerde positief op het voorstel van SAMEN ANDERS en zal in overleg met de politie bekijken op welke locaties het verkeersbord geplaatst kan worden. “We zijn blij dat het gemeentebestuur ingaat op onze vraag en we hopen dat we deze verkeersborden, waar het veilig kan, snel zien verschijnen”, sluit Ongena af.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *