Hopelijk organiseert gemeente nu wel veilige studeerruimtes voor studenten

Gemeenteraadslid Lore Roelandts herhaalt haar eerdere vraag en krijgt daarvoor steun van Vlaamse Regering

Lore Roelandts, gemeenteraadslid voor SAMEN ANDERS, riep bij de vorige examenperiode het gemeentebestuur reeds op om studieruimtes in te richten maar kreeg geen gehoor. Met de examenperiode die nu voor de deur staat zendt de Vlaamse Regering een omzendbrief naar lokale besturen met richtlijnen om veilige studieruimtes in te richten. Hiermee hoopt men hen te kunnen overtuigen om locaties te voorzien voor studenten die nood hebben aan een stille leerplek. “We hopen dat het gemeentebestuur met behulp van deze omzendbrief wel zal ingaan op onze oproep en zetten het punt van de studieruimtes dan ook weer op de agenda van de volgende gemeenteraad,” aldus Roelandts.

Veilige studieruimtes

Ook voor de komende examenperiode geven veel studenten, van zowel het middelbare als hogere onderwijs, aan dat ze nood hebben aan een rustige studieomgeving in deze moeilijke tijden. Sommige studenten hebben thuis geen geschikte ruimte om in stilte te kunnen studeren, anderen hebben net nood aan de aanwezigheid van collega-studenten om zich volledig op hun cursussen te kunnen storten. “Bij de vorige examenperiode riepen we het gemeentebestuur reeds op om studeerplekken in te richten in onze gemeente, maar onze oproep viel in dovemansoren,” zegt Roelandts. “We hopen dat ze voor de aankomende examenperiode wel een inspanning gaan doen om onze studenten te ondersteunen.”

Omzendbrief

“De Vlaamse Regering stuurt vandaag een omzendbrief naar de lokale besturen met richtlijnen om veilige studieruimtes in te richten en wij hopen dat onze gemeente hier zal op ingaan,” stelt Lore. De omzendbrief werd afgestemd met virologen en bevat verschillende te volgen veiligheidsmaatregelen. Zo moeten de studenten gemarkeerde loopwegen volgen zodat de afstandsmaatregelen steeds gerespecteerd worden. De aanwezigen moeten ook de hygiënemaatregelen in acht nemen, zoals het ontsmetten van de handen, en zullen continu een mondmasker moeten dragen. De Vlaamse Regering dringt ook aan op een laagdrempelig registratiesysteem en voldoende toezichthouders. Met dit regulerend kader hopen ze meer steden en gemeenten te overtuigen om lokale studieruimtes in te richten.

Nieuwe oproep

“Aan de hand van het kader dat aangereikt wordt door de Vlaamse Regering moet het voor onze gemeente perfect haalbaar zijn om studieruimtes in te richten”, stelt Roelandts. Verschillende steden en gemeentes gaven in juni al het goede voorbeeld en toonden aan dat zulke ruimtes veilig ingericht kunnen worden. “In onze gemeente zijn er verschillende locaties die in aanmerking komen voor stille studieruimtes. Er zijn polyvalente zalen, parochiezalen, ’t Schrans, kerken en zoals we vorige keer ook reeds aanhaalden kan een locatie als de Wintertuin eventueel ook dienst doen”, zegt Roelandts. “We zetten het punt alvast opnieuw op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad en hopen dat er nu wel een positief antwoord volgt,” sluit Roelandts af.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *