Vereenvoudig en versnel de procedure voor steunaanvraag handelaars

Na 9 maanden wachten zullen 100-tal bedrijven en zelfstandigen eindelijk de beloofde steun krijgen

In de eerste lockdownperiode in maart moesten veel handelaars in onze gemeente verplicht de deuren sluiten. Om dit gedeeltelijk te compenseren kon men bij de gemeente een aanvraag indienen voor een steunpremie. Een 100-tal bedrijven ging in op dit aanbod en zij zullen in december hun steunpremie eindelijk ontvangen. Er was duidelijk wrevel bij de lokale handelaars over de laattijdige ontvangst van de premie en daarom stelt SAMEN ANDERS voor om in de toekomst een extra gemeentelijke toelage te geven bovenop de Vlaamse premie. “Deze manier van werken is sneller en bespaart getroffen ondernemers extra papierlast,” aldus Tom Ongena, fractieleider van SAMEN ANDERS, die de zaak aankaartte op de gemeenteraad van gisterenavond.

Reeds in mei stelde SAMEN ANDERS voor om bedrijven en handelaars in Sint-Katelijne-Waver gedeeltelijk vrij te stellen van bedrijfsbelasting zodat zij allemaal gelijkwaardige steun zouden krijgen van de gemeente. Het gemeentebestuur koos echter om hier niet op in te gaan en besloot om een fonds van 60.000 euro te voorzien voor lokale bedrijven en handelaars. Aan de hand van een reglement konden lokale handelaars dan een aanvraag doen voor een steunpremie uit dit fonds.

Beperkte steun

Een 100-tal bedrijven ging in op het aanbod van het gemeentebestuur en zij zullen in december gemiddeld 600 euro steunpremie krijgen. Dat antwoordde de schepen op een vraag van Tom Ongena, die de zaak aankaartte op de gemeenteraad van gisterenavond. “Het aantal aanvragen ligt opvallend lager dan het aantal bedrijven dat een Vlaamse hinderpremie kreeg deze zomer. Dat waren er toen 439. De reden hiervoor is dat de gemeente een eigen reglement maakte, met veel strengere voorwaarden en waarvoor men een afzonderlijke en tijdrovende aanvraag moest indienen,” zegt Ongena. Het lange wachten op het uitkeren van de gemeentelijke premie zorgde dan ook voor wrevel en onzekerheid bij de lokale handelaars en horeca-uitbaters.

Vereenvoudigen procedure

Helaas moesten veel lokale handelaars nu weer de deuren sluiten in deze tweede lockdown en oppositiepartij SAMEN ANDERS roept het gemeentebestuur dan ook op om de aanvraagprocedure te vereenvoudigen. “Hopelijk trekt men lessen uit de eerste lockdown. Een belastingverlaging blijft de meest eenvoudige manier. Maar als men toch kiest voor een eigen premie, stellen we voor om in de toekomst gewoon een extra gemeentelijke toelage te geven bovenop de Vlaamse premie die men krijgt volgens het nieuwe Vlaams Beschermingsmechanisme dat de Vlaamse regering heeft uitgewerkt,” stelt Ongena. Deze manier van werken gaat sneller en bespaart getroffen ondernemers ook heel wat papierlast. “Bovendien zijn de voorwaarden dan ook gelijk voor alle Katelijnse bedrijven,” sluit Ongena af.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *