Laat het gebruik van de oude vuilzakken langer toe

SAMEN ANDERS vraagt om voorbeeld uit andere gemeenten te volgen

Oppositiepartij SAMEN ANDERS roept het gemeentebestuur op om de termijn voor het gebruiken van de vuilzakken te verlengen tot eind dit jaar. Nu mogen deze tot eind deze maand gebruikt worden. “We stellen echter vast dat heel wat mensen nog oude zakken hebben. Via sociale media en buurtnetwerken vragen ze aan andere inwoners om deze te ruilen. Nu we echter allemaal in ‘ons kot’ moeten blijven, lijkt het geen goed idee dat mensen op pad gaan om vuilzakken om te ruilen. Daarom vragen we het gemeentebestuur om de termijn te verlengen tot eind dit jaar, zoals ook vele andere gemeenten al beslist hebben,” zegt Tom Ongena, fractieleider SAMEN ANDERS.

Sinds begin dit jaar zijn de oude, grijze vuilzakken vervangen door gouden exemplaren. Deze zijn een pak kleiner en moeten de gemeentekas 80.000 euro extra opbrengen. “Hoewel de burgemeester en schepenen het ontkennen, hebben de mensen intussen goed begrepen dat het een pure belastingverhoging is,” zegt Ongena. De oude zakken kunnen gebruikt worden tot 1 mei, maar zijn al sinds begin dit jaar niet meer te koop.

Ruil-oproepen via Facebook en Hoplr

“De voorbije dagen stellen we vast op sociale media en buurtnetwerken dat veel mensen nog heel wat oude zakken hebben. Omdat ze vrezen dat ze deze zakken niet meer voor 1 mei kunnen gebruiken vragen ze aan andere inwoners om ze te wisselen. Nu we echter allemaal in ‘ons kot’ moeten blijven, lijkt het geen goed idee dat mensen op pad gaan om vuilzakken om te ruilen,” zegt Ongena. “Voor oudere en kwetsbare mensen is het al helemaal geen optie om de deur uit te gaan hiervoor,” voegt Ronny Slootmans toe.

Hij vraagt de gemeente om daarom het voorbeeld van andere gemeenten zoals Mechelen, Bornem en Puurs-Sint-Amands, te volgen en ook bij ons de termijn voor de oude zakken te verlengen tot het einde van dit jaar. “Dat kost de gemeente niets en zou voor heel wat inwoners een zorg minder zijn. Een kleine geste dus, wat in deze onzekere tijden zeker geapprecieerd zal worden.”

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Beste
    Ik stuurde zojuist een bericht naar de burgemeester ivm het verder mogen gebruiken van de grijze huisvuilzakken, om pas daarna te merken dat Samen Anders er net zo over denkt. Ik mag hopen dat u als dorpspartij zo snel mogelijk “genoeg lawaai” maakt om de gemeentelijke beslissing om te draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *