Registratie als orgaandonor binnenkort helemaal digitaal in Sint-Katelijne-Waver. Meerderheid keurt voorstel SAMEN ANDERS goed op gemeenteraad

Binnenkort zullen inwoners van Sint-Katelijne-Waver zich via het digitaal loket helemaal online kunnen laten registreren als orgaandonor. De gemeenteraad keurde maandag dit voorstel van oppositiepartij SAMEN ANDERS goed. “Daarmee worden we na Kortrijk de tweede gemeente in Vlaanderen waar dat kan. Hiermee willen we mensen aanmoedigen om hun organen na hun dood af te staan om de levens van andere mensen te redden,” zegt gemeenteraadslid en initiatiefnemer Lore Roelandts. Het voorstel om de bijzitters bij de verkiezingen van 26 mei te bedanken met een Skwinkelbon werd door de meerderheid en Vlaams Belang wel weg gestemd.

 

Op dit moment is iedereen in theorie orgaandonor, tenzij de nabestaanden na overlijden tussenkomen. In 15 procent van de gevallen wordt orgaandonatie door de nabestaanden ook effectief geweigerd. Met een registratie als orgaandonor wordt deze mogelijkheid tot verzet uitgesloten. “Vorig jaar nam onze gemeente nog deel aan de actie van het VTM-programma ‘Make Belgium Great Alain’ en was het gemeentehuis op zondag open voor mensen die zich wilden registreren,” zegt Lore Roelandts. “De Stad Kortrijk is recent nog een stap verder gegaan. Daar is het voortaan mogelijk om zich volledig online te laten registreren als orgaandonor.”

Bezoek aan gemeentehuis niet meer nodig

Dit gebeurt via het digitaal loket van de gemeentelijke website, waarbij inwoners met behulp van hun identiteitskaart dit attest kunnen aanvragen. Een bezoek aan het stadhuis is niet meer nodig. Na opname van je registratie in het rijksregister krijgt de aanvrager een attest “Wilsuitdrukking inzake wegneming en transplantatie van organen en weefsels na overlijden” via e-mail.

Lore Roelandts stelde op de gemeenteraad voor om het Kortrijkse voorbeeld te volgen. “In Sint-Katelijne-Waver kan je het formulier nu wel downloaden, maar vervolgens moet je wel nog naar het gemeentehuis voor een registratie. We stellen voor om het Kortrijkse voorbeeld te volgen en een volledige digitale registratie mogelijk te maken. Eén donor kan immers tot acht mensenlevens redden en daarenboven de levenskwaliteit van wel vijftig mensen verbeteren.”

Het voorstel werd unaniem aanvaard. Binnen enkele maanden zal het digitaal loket van de gemeente worden uitgebreid met de mogelijkheid om zich ook volledig online te laten registreren als orgaandonor.

Geen Skwinkelbon voor bijzitters 26 mei

SAMEN ANDERS had op dezelfde gemeenteraad ook het voorstel ingediend om de inwoners die bij de verkiezingen van 26 mei dienst moeten doen als bijzitter te danken met een Skwinkelbon van 25 euro. “Een klein attentie vanuit de gemeente en meteen ook extra promotie voor de Skwinkelbon en dus ondersteuning van onze lokale middenstand,” zegt Tom Ongena, fractieleider. “Jammer genoeg hebben de meerderheidspartijen en Vlaams Belang dit positieve voorstel voor onze middenstand weg gestemd.”

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *