Geef elke inwoner mondmaskers

SAMEN ANDERS wil dat ook gemeente initiatief neemt om mondmaskers te bestellen en te verdelen

Het dragen van een mondmasker wordt een belangrijk onderdeel van de zogenaamde exitstrategie uit de Coronacrisis. Daarom nemen de verschillende overheden in ons land initiatieven om aan alle inwoners mondmaskers te bezorgen. “Heel wat steden en gemeenten hebben zelf al mondmaskers besteld. Onze gemeente mag niet achterblijven. We vragen daarom dat het gemeentebestuur ook initiatief neemt om mondmaskers te bestellen,” zegt Tom Ongena, fractieleider SAMEN ANDERS. De oppositiepartij stelt ook voor om verenigingen in te schakelen voor de verdeling ervan.

Sinds vrijdag is de zogenaamde exitstrategie bekend. Het dragen van mondmaskers wordt daarbij sterk aangeraden. Op trein en bus wordt het zelfs verplicht. “Heel wat steden en gemeenten beslisten al om mondmaskers te bestellen en te verdelen onder hun inwoners. Het is immers duidelijk dat we in de komende maanden nood zullen hebben aan meerdere, herbruikbare mondmaskers per persoon,” zegt Ongena.

Ongena stelt daarom voor dat ook Sint-Katelijne-Waver zo snel mogelijk een bestelling plaatst. “De burgemeesters hebben vorige week een bericht gekregen van Vlaams minister Somers met duidelijke richtlijnen, inclusief een modelbestek en een lijst van leveranciers. We dringen daarom aan dat de gemeente liever vandaag dan morgen mondmaskers bestelt,” zegt Ongena.

Schakel verenigingen in voor verdeling

Voor de verdeling van de mondmaskers stelt SAMEN ANDERS voor om de vele verenigingen in onze gemeente in te schakelen. “Sinds de vorige legislatuur wordt het gemeentelijke infoblad verdeeld door verenigingen, die daarvoor een vergoeding krijgen. Nu veel verenigingen het financieel moeilijk hebben, zou het goed zijn om hen in te schakelen voor de verdeling van mondmaskers en hen daarvoor ook een vergoeding te geven. Zo slaan we twee vliegen in één klap: we zorgen voor een vlotte verdeling van mondmaskers aan alle inwoners én we geven onze verenigingen in deze moeilijke tijden toch een financiële compensatie,” zegt Ongena.

SAMEN ANDERS hoopt dat het gemeentebestuur snel in actie schiet. De oppositiepartij zal haar voorstel ook op de agenda van de gemeenteraad plaatsen van 4 mei. “Maar we hopen dat het tegen dan al beslist is,” zegt Ongena. “Want elke dag dat men nu wacht is een dag verloren.”

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *