Maak video-afspraak mogelijk bij gemeentelijke dienstverlening

Digitalisering van de gemeentelijke dienstverlening kan klantvriendelijkheid aanzienlijk verhogen

Naar aanleiding van de coronacrisis maakten veel mensen de afgelopen maanden kennis met het videovergaderen. Ook in Sint-Katelijne-Waver werd er gebruik gemaakt van deze optie en werd onder meer de gemeenteraad via videomeeting gehouden. “De voordelen van zo’n meetings zijn groot en ze zullen ook na de coronacrisis blijven doorwegen,” stelt Tom Ongena, fractieleider van SAMEN ANDERS. “Men hoeft zich namelijk niet te verplaatsen, waardoor alles efficiënter verloopt.” SAMEN ANDERS vraagt het gemeentebestuur om de optie te bekijken om video-afspraken ook mogelijk te maken bij de gemeentelijke dienstverlening en plaatste het punt op de agenda van de gemeenteraad maandag. “De verdere digitalisering van de dienstverlening zal de klantvriendelijkheid en toegankelijkheid alleen maar ten goede komen”, aldus Ongena.

 Digitalisering

De coronacrisis zorgde ervoor dat veel mensen noodgedwongen van thuis moesten werken en geen fysieke vergaderingen meer konden houden, waardoor ze aangewezen waren op videomeetings. Voor korte gesprekken en meetings zal dit format waarschijnlijk een ‘blijver’ zijn, aangezien de deelnemers aan de meeting zich niet moeten verplaatsen en dus kostbare tijd winnen tijdens hun werkdag. Ook de lokale besturen waren genoodzaakt om gebruik te maken van videomeetings om zo toch de bijeenkomst van raden mogelijk te maken.

Video-afspraken bij gemeente

 Nu duidelijk geworden is dat er heel wat voordelen verbonden zijn aan zulke videomeetings lijkt het SAMEN ANDERS dan ook een goed idee om dit format in te schakelen in de dienstverlening van de gemeente. “Wie een afspraak wil maken met bv. een omgevingsambtenaar zou ook de mogelijkheid moeten krijgen om dit via een videogesprek te doen,” stelt Ongena.

Klantvriendelijkheid

 “De mogelijkheid tot videogesprekken met de gemeentelijke diensten zou de toegankelijkheid en klantvriendelijk voor onze inwoners aanzienlijk verhogen,” zegt Ongena. SAMEN ANDERS plaatste het punt dan ook ter stemming op de agenda van de gemeenteraad volgende maandag. “We hopen dat het gemeentebestuur zich wil engageren om deze mogelijkheid te onderzoeken en zo de klantvriendelijkheid voor onze inwoners te verhogen,” sluit Ongena af.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *