|

18-jarige Toon Laenen is jongste kandidaat op lijst Samen Anders: “Jongeren weghouden van de extremen”

Sint-Katelijne-Waver – Vrijdag 30 augustus 2024 – Stijn Van de Sande – Het Nieuwsblad

De Katelijnes oppositiepartij Samen Anders trekt met een volledige en naar eigen zeggen erg gemotiveerde lijst naar de gemeenteraadsverkiezingen. Eén van de nieuwe kandidaten is de 18-jarige Toon Laenen. “Door TikTok worden jongeren richting de extremen gedreven, daar wil ik tegenin gaan”, zegt hij.

De voorbije dagen maakte Samen Anders al verschillende van haar kandidaten bekend. Onder meer enkele huidige gemeenteraadsleden zijn erbij, net als ondernemer Jürgen Ingels en Uschi Gils, voormalig voorzitter van de Cultuurraad. “We hadden geen problemen om een volledige lijst samen te stellen. We zijn dan ook blij dat we met een heel sterk, gevarieerd en gemotiveerd team naar de kiezer kunnen trekken”, zegt lijsttrekker Ronny Slootmans.

Op de lijst staan ook nieuwe namen, zoals Toon Laenen op plek 9. Hij is pas 18 jaar. “Mijn oma was ooit gemeenteraadslid en ik kreeg de politiek van thuis uit mee”, vertelt hij. “Ik wil betere fietspaden in onze gemeente en meer groen. Er moet ook naar de jongeren geluisterd worden. Daarom kies ik voor Samen Anders. Weinig jongeren stappen in de politiek, maar ik zie dat het ongenuanceerde van TikTok veel leeftijdsgenoten naar de extremen drijft. Daar wil ik tegenin gaan.”

Inzetten op meer inspraak voor de burger is een van de belangrijkste speerpunten van de oppositiepartij. “We willen komaf maken met de ‘wij weten het beter-mentaliteit’ van dit bestuur”, zegt Tom Ongena, die op de derde plaats staat. “We willen bijvoorbeeld vanaf dag 1 enkele fietspaden aanpakken, met de Berlaarbaan als belangrijkste voorbeeld. Dit bestuur maakte het fietspad er enorm onveilig. Dat willen we meteen veranderen.”

Lik-op-stukbeleid

Verder wil Samen Anders een propere en groene gemeente. “Er moet meer groen in het straatbeeld komen en sluikstorten willen we streng sanctioneren met een lik-op-stukbeleid”, zegt Katrien Willems, het nummer twee op de lijst. Verder wil de partij de invulling van het toekomstige ’t Gewent aanpassen aan de hedendaagse noden van de verenigingen en maakt de partij ook duidelijk dat er wat hen betreft geen fusie komt met Mechelen of een andere stad of gemeente.

Samen Anders is een samenwerking tussen Open VLD, Vooruit en onafhankelijke inwoners van Sint-Katelijne-Waver.

Vergelijkbare berichten