Gemeente moet actie ondernemen tegen antennes

Toezegging Telenet over antennes op oud gemeentehuis is onvoldoende

“Telenet zou de intentie hebben om de antennes op het voormalig gemeentehuis in het centrum wat aan te passen”. Dat antwoordde schepen De Pauw op een vraag van gemeenteraadslid Tom Ongena tijdens de gemeenteraad van gisteren. “Het is schrijnend hoe passief het gemeentebestuur is in dit dossier. Men wacht af en hoopt op goodwill van Telenet, terwijl dit een regelrechte aanslag is op ons erfgoed,” zegt Tom Ongena. Hij maant het gemeentebestuur aan om actiever en assertiever te zijn. “Men moet een aanvraag indienen om het gebouw te laten beschermen als monument. Op die manier verhoog je de druk op Telenet om de antennes te verwijderen en een andere oplossing te zoeken.

Eind vorig jaar werden er vier witte antennes geplaatst op het torentje van het voormalig gemeentehuis. De vierkante toren van zes geledingen met leien spits vormt een bepalend onderdeel van het gebouw dat in de jaren 20 van de vorige eeuw werd ontworpen door architect Van der Gucht. “De 4 witte en aartslelijke antennes vormen niet alleen een aantasting van het gebouw zelf, maar ook van het hele dorpsgezicht van onze gemeente”, aldus Ongena.

Ook erfgoedraad is vernietigend

Op de gemeenteraad van 16 december protesteerde SAMEN ANDERS en vroeg ze het gemeentebestuur om actie te ondernemen. “Maar die blijft uit,” zegt Tom Ongena. “Op onze vraag naar een stand van zaken wist men enkel te zeggen dat men van Telenet had begrepen dat ze wat aanpassingen gaan doen.” Ongena hekelt de passieve houding van het bestuur. “Het gebouw staat op een lijst van waardevolle gebouwen. Dat betekent dat de gemeente een zorgplicht heeft. Met haar passieve houding schiet ze schromelijk tekort.” Ongena verwijst ook naar een advies van de gemeentelijke erfgoedraad, die brandhout maakt van de antennes en ook vraagt om in te grijpen.

Beschermd monument

Ongena vraagt dat het gemeentebestuur een aanvraag indient om het gebouw te laten beschermen als monument. “Het is aan de Vlaams minister bevoegd voor erfgoed om hierover te beslissen. Maar met zo een aanvraag geeft men wel al een duidelijk signaal en verhoogt men de druk op de eigenaar van het gebouw en Telenet om met een oplossing te komen die de erfgoedwaarde van het gebouw ten volle respecteert.”

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *