Slecht rapport voor nieuw gemeentebestuur

Uit nieuwe gemeentemonitor blijkt dat vertrouwen in gemeentebestuur afgelopen jaren daalde

Gisteren werden de resultaten van de nieuwste Gemeente- en Stadsmonitor bekendgemaakt door het Agentschap Binnenlands Bestuur. Uit deze resultaten blijkt dat het vertrouwen in het lokaal bestuur van Sint-Katelijne-Waver sterk gedaald is de afgelopen jaren. Oppositiepartij SAMEN ANDERS is niet verbaasd over het slechte rapport voor het nieuwe gemeentebestuur. “We kaartten het gebrek aan communicatie en inspraak al meermaals aan bij de meerderheid van N-VA & CD&V en deze cijfers zijn dus geen verrassing voor ons”, aldus Tom Ongena, fractieleider van SAMEN ANDERS. “We hopen dat het gemeentebestuur tot inzicht komt door deze cijfers en meer inzet op participatie en inspraak,” aldus Ongena.

Gemeentemonitor

Om de drie jaar stuurt het Agentschap Binnenlands Bestuur een burgerbevraging uit naar inwoners van alle Vlaamse steden en gemeenten om te peilen naar onder meer hun tevredenheid en participatie in hun stad of gemeente. Eind 2020 vulden maar liefst 150.000 inwoners deze vragenlijst in en gisteren werden dan eindelijk de resultaten hiervan bekend gemaakt. Naast een algemeen overzicht van de cijfers in Vlaanderen werden ook de afzonderlijke cijfers voor elke stad en gemeente beschikbaar gemaakt.

Slecht rapport voor nieuw bestuur

Uit de gemeentescan van Sint-Katelijne-Waver blijkt dat het nieuwe gemeentebestuur geen al te beste cijfers kan voorleggen. Slechts 29% van onze inwoners heeft vertrouwen in het lokale bestuur, een daling van 6% in vergelijking met de cijfers van de scan in 2017. Het is ook opvallend dat de omliggende steden en gemeenten aanzienlijk meer vertrouwen genieten van hun burgers. Zo haalt Mechelen 41%, Duffel 37% en Bonheiden 38%.

Meer inspraak

“Dit lage cijfer is voor ons geen verrassing,” zegt Tom Ongena van oppositiepartij SAMEN ANDERS. “Sinds het aantreden van het nieuwe gemeentebestuur van N-VA en CD&V werd het duidelijk dat men participatie en inspraak uit de weg gaat bij moeilijkere dossiers. Denk maar aan de geweigerde bewonersvergaderingen voor het sociale woonproject op de Leylandsite en de heraanleg van de Bergstraat,” aldus Ongena. Uit de cijfers blijkt dat de inwoners inderdaad minder tevreden zijn over de communicatie van het gemeentebestuur en over hun betrokkenheid bij veranderingen in hun leefomgeving. In 2017 vond 60% van onze inwoners dat het gemeentebestuur voldoende luisterde naar hun wensen en verwachtingen. Uit de nieuwe bevraging bleek dat dit cijfer bijna halveerde. Slechts 38% is tevreden met de aanpak van het nieuwe bestuur.

Koerswijziging nodig

“Onze opmerkingen over de verminderde participatie en inspraak in onze gemeente werden steeds weggewuifd door de meerderheid,” stelt Ongena. “We hopen dat de oogkleppen afvallen bij het zien van deze cijfers en dat ze een koerswijziging inzetten inzake hun participatiebeleid. Een bewonersvergadering organiseren voor de bewoners van de Bergstraat om de mogelijkheden te bekijken voor de heraanleg van hun straat kan alvast een eerste stap in de goede richting zijn,” sluit Ongena af.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *