Gemeente weigert extra steun aan verenigingen voor zwerfvuilacties

“Onbegrijpelijk nu het probleem van zwerfvuil in onze gemeente nog nooit zo groot was”

Wie deze dagen in onze gemeente wandelt of fietst kan er niet naast kijken: de publieke vuilbakken puilen uit en in de bermen ligt er massaal veel zwerfvuil. Het was daarom geen toeval dat alle oppositiepartijen het probleem op de agenda van de gemeenteraad hadden geplaatst. “Onze gemeente lag er nog nooit zo vuil bij,” zegt Tom Ongena, fractieleider SAMEN ANDERS. “We vroegen daarom aan het gemeentebestuur om actie te ondernemen.” Daarbij stelde de oppositiepartij voor om de zwerfvuilacties herop te starten en de deelnemende verenigingen een dubbele vergoeding te geven. “Jammer genoeg werd ons voorstel om onbegrijpelijke redenen weggestemd door N-VA en CD&V.”

Zwerfvuilacties

De bevoegde schepen moest toegeven dat er veel zwerfvuil ligt. Hij gaf al aan dat men de firma die instaat voor het ledigen van de publieke vuilbakken gaat aanspreken. “Maar het probleem gaat verder,” zegt Ongena. “Langs vele fietsverbindingen en wandelwegen ligt er massaal veel zwerfvuil in de bermen.”

De oppositiepartij stelde daarom voor om de zwerfvuilacties herop te starten. “Verenigingen kunnen een centje bijverdienen door zwerfvuil te ruimen. Deze zwerfvuilacties werden in de vorige legislatuur opgestart en zijn een groot succes,” zegt Ongena. “Door de coronacrisis zijn ze in het voorjaar niet kunnen doorgaan. Maar intussen moet het wel perfect mogelijk zijn om ze terug te laten doorgaan.

Geef verenigingen een dubbele premie

SAMEN ANDERS stelde ook voor om de premies voor de deelnemende verenigingen te verdubbelen. “Veel verenigingen zijn door corona in geldnood geraakt. Door de premies te verdubbelen willen we hen de kans geven om het gat in hun verenigingskas terug wat te vullen. Bovendien hebben de zwerfvuilacties een sterk sensibiliserend karakter: de leden van de deelnemende verenigingen zullen zelf twee keer nadenken vooraleer ze een blikje in de berm gooien. Kortom: twee vliegen in één klap.”

Jammer genoeg stemden de meerderheidspartijen N-VA en CD&V het voorstel weg. “Onbegrijpelijk,” zegt Ongena. “Omdat de zwerfvuilacties in het voorjaar niet zijn doorgegaan zou een dubbele premie budgetneutraal zijn. Bovendien zullen de deelnemende verenigingen door de massa zwerfvuil een pak meer werk hebben. Ik begrijp dan ook echt niet waarom men dit positieve voorstel heeft weggestemd.”

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *